5 практически съвета за спестяване от месечните разходи

keyboard_arrow_down

Ежемесечните разходи могат да варират в зависимост от много неща – численост на семейството, място на живеене, стандарт на живот и навици. Спестяването на пари е основен приоритет на много хора. Но как да постигнете тази добра финансова практика и същевременно да не се лишавате от нищо?

Ще ви дадем пет съвета, чрез които да оптимизирате вашия бюджет и да оползотворявате максимално добре приходите си, като същевременно спестявате.

Формиране на бюджетен план

В основата идеята да спестявате пари трябва да стои изготвянето на добър финансов план. Доброто менажиране на средствата е ключът към минимизиране на задълженията, особено на предвидените такива.

За да изготвите обективно своя месечен план, е необходимо да определите приходите, които получавате и разполагате в домакинството, след което да ги съпоставите с разходите. Ако живеете самостоятелно, изчислете само вашите. В случай че делите своите финанси с други хора, направете глобална сметка на всички разполагаеми пари.

Планирайте разходите си

След като определите каква е общата сума, която всеки месец получавате в семейната хазна, е време да разпределите разходите по направления, като включите храна, транспорт, сметки за електричество, вода, интернет, телефон и други. В случай че разполагате с автомобил не забравяйте да причислите и парите за гориво. За оптимално изготвяне на бюджетния план трябва да включите и парите, които влагате по различни направления за превозното средство, като поддръжка, застраховки, консумативи и други.

Търсете евтини решения в ежедневието и гонете таргети

За да спестявате е необходимо да определите целите, които да следвате. След като сте изчислили съотношението между приходите и разходите и определите оставащата сума, предназначена за ежедневни нужди, се опитайте да я запазите в края на месеца.

Съществуват множество начини, чрез които да го постигнете – следете за промоции и намаления на хранителни и други продукти, използвайте членски карти с отстъпки. Сравнете цените на отделните продукти и ще откриете разликата. По този начин неусетно ще намалите размера на финансите, които харчите в ежедневието и ще спестявате. 

Доверете се на финансови инструменти

Други начини, чрез които да спестявате, включват използването на различни инструменти, сред които:

  • инвестиции – това е много популярен и ефективен начин за увеличаване на разполагаемия бюджет за бъдещи периоди;
  • съхраняване на спестяванията в сметка – този познат метод може да ви помогне да трупате дивиденти към общата си сума, под формата на лихвени проценти, които се начисляват на годишна база.

Ако не можете да се ориентирате самостоятелно, се допитайте до професионалисти в сферата на финансовото планиране, които да ви дадат правилни насоки как да спестявате пари.

Действайте разумно и спазвайте правилата

За да видите нагледно финансова изгода от тези идеи, както и да успеете лесно да приложите съветите, е необходимо да действате разумно. Много често, без да осъзнавате, влагате излишни средства там, където не е необходимо, а не по направленията, които си заслужават.

Действайки разумно на ежедневна база, не само ще успеете да разпределите средствата си практично, но и бихте могли да спестявате пари за бъдещи непредвидени ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *