keyboard_arrow_down

Голяма част от ежемесечните разходи, които касаят всяко едно домакинство, за тези за електроенергия. Поради процентното им съотношение към останалите задължения, както и прогресивно покачващата се цена, все повече хора поставят на дневен ред намаляване на сметките за ток. Има ли как да спестите енергия и да намалите разходите си?

Представяме ви няколко идеи и съвети, от които може да се възползвате и да постигнете ефективността, от която се нуждаете.

Избор на енергоспестяващи електроуреди

Видът на уредите, които използвате в домакинството, както и техния енергиен клас, влияят значително върху разходите за енергия. Класовете, като B, C, D и други, познати като по-ниски, се характеризират с повишена консумация. Това, от своя страна, се отразява значително върху сметките за електроенергия. Изборът на по-висок клас, като А+, А++, А+++ може да ви помогне да спестите ежемесечно.

Изберете подходящи методи за отопление и климатизация

Много значим процент от енергията, която се консумира, се начислява по направления отопление и климатизация. Изборът на икономични средства за затопляне и охлаждане на дома ви има ключова роля в желанието ви да спестите. Едни от най-популярните уреди са термопомпите и инверторните климатици, известни със своята енергийна ефективност и комбинирано действие. Освен че са подходящи както за лятото, така и за зимата, те не изсушават въздуха и поддържат комфорта в домашната обстановка.

Трикове, които ще ви помогнат да спестите енергия

Споделяме ви няколко трика, чрез които да спестите енергия:

  1. Изолация на помещенията и изрядна дограма

Добрата изолация има голямо отражение върху поддържането на оптималната температура в дома ви, комфорта и месечните разходи, от които да спестите. Особено през зимните месеци, когато климатичните условия са сурови, липсата на изолация, качествена дограма и уплътнения, води до пропускане на студения въздух. Това се усеща значително и по този начин се създава необходимост от непрестанно отопление, което дава висок разход в края на отчетния период.

  1. Поддържане на по-ниски градуси

Настройте отоплителното средство, което използвате, на по-ниски градуси. Намаляването с 2 градуса не би се усетило или отразило на уюта ви, но ще повлияе на разходите в благоприятна посока.

  1. Настройка на климатика

Настройването на климатика на разумна температура, като подходящо за лятото се смята тя да бъде около 20 градуса, а през зимата – до 24. Освен това, съвременните модели разполагат с енергоспестяващи режими, като еко или нощен.

  1. Обърнете внимание на детайлите

Не оставяйте лампите светнати, когато не сте в конкретната стая и не дръжте електроуредите в режим на готовност, когато не ги използвате. Това може да даде отражение върху консумацията на ток.

Това са част от начините да спестите енергия и да понижите сметките за ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *