Как да планираме икономично сватба?

wedding-plan
keyboard_arrow_down

В днешно време много влюбени се отказват от идеята за мечтаната сватба и се примиряват със събитие в тесен кръг, правят само подпис или дори се дистанцират цялостно от идеята.

Това се дължи на високия процент на инфлацията и големия размер на нужната сума за организирането на такова събитие. Наем на зала, покани, фотограф и всичко друго необходимо за церемонията – изискват се много средства за празненството, които трудно могат да се отделят предвид недостатъчния бюджет.

Планиране на бюджета за икономичната сватба

Определянето на бюджета е основополагащо за подготовката за събитието. Когато се организира сватба често има както самовложение на средства, така и помощ от родители. Направете план като определите всички източници на финанси.

След като имате ориентировъчната сума за вашата икономична сватба, можете да мислите за следващите важни стъпки, като запазване на дата, подаване на документи за сключване на граждански брак и други.

Планиране на локация

Най-голям процент от сумата по сватбата заема заплащането на кувертите в заведението, наема на залата. Тук е важно да определите сезонността. Ако планирате събитието през лятото или ранна есен, може да спестите много средства от скъпи ресторанти и да изпълните икономичен и различен план – градинско парти с кетъринг.

Независимо дали се насочите към ресторант или друго място за организиране на празненството, трябва да се погрижите за създаването на уютна обстановка и да се уверите, че храната е с високо качество.

Планиране на списък с гости

Много важно за ценовия фактор за цялото празненство е броят на гостите, които ще присъстват. За да осъществите идеята ви за икономична сватба, помислете за капацитета на мястото, кувертите, както и това дали търсите планиране на по-семпло събития с ограничен брой гости или пишно празненство с близки, приятели и познати.

Самостоятелното създаване на поканите е икономичен вариант. За целта може да използвате редица безплатни програми за обработка.

Наем на облекло

Булчинската рокля за дамата, костюмът на младоженеца и облеклото на останалите важни гости, като кумове и шафери, често са много скъпи и не си заслужава влагането на толкова средства в аутфит за един ден. Икономичен вариант да се сдобиете с красивото облекло, за което мечтаете, без да плащате стотици левове или дори хиляди, е наемането му.

Помислете за организацията самостоятелно

Сватбените агенти са скъп разход, който не всеки може да си позволи. Напълно възможно е с доза желание и въображение да направите планиране за перфектната икономична сватба. Вижте следните направления, за които да  помислите:

 1. Декорация
  Балони, специални салфетки, панделки, заря, луксозни покривки – всичко това формира голяма сума. Фирмите за украса са допълнителен разход, от който можете да спестите, ако се заемете с декорацията самостоятелно.
 2. Музика и програма
  Изберете DJ, който да поддържа настроението. Помислете за близък или познат, който практикува тази професия и се е доказал в областта.
 3. Транспорт
  Лимузините под наем, както и други луксозни автомобили, изискват много средства. Обмислете планиране на алтернативен вариант – собствен превоз или дори такси.
 4. Подаръци
  Ако не искате безсмислени подаръци, които просто да заемат място, може да определите от какво се нуждаете и да го споделите с гостите.

Планирането на такова събитие изисква много неща, на които да обърнете внимание – букети, торта, фотограф, програма и сценарий, резервации, гримове, прически, избор на меню. Трудно ще ги запомните, особено без опит в планирането на такива празненства. За целта може да използвате сватбен планер, където да отбелязвате от най-важните особености до най-дребните детайли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *